Hier ben je:

Straffe Hendrik Quadrupel

Straffe Hendrik Quadrupel

Donker, zwaar en heerlijk, het is de Straffe Hendrik Quadrupel. Een bier waar je de tijd voor neemt. Een bier vol historie én toekomst, de smaak ontwikkelt zich nog jaren.

Informatie over dit bier

4.50 (0.25)

 

Eigenschappen
Brouwerij: Brouwerij De Halve Maan
Alcohol: 11.0%
Bierstijl: Quadrupel
Categorie: Donker en Rijk
Gisting: Bovengistend
EBC: 100 (Donkerbruin)
IBU: 35

Meer informatie over Straffe Hendrik Quadrupel

De Straffe Hendrik Quadrupel mogen we gerust intens noemen. Omdat het zo’n zwaar biertje is bijvoorbeeld – het gaat hier om een tripel van 9%. En vanwege de rijkelijke smaakmarkeringen. Zo proeven de liefhebbers verschillende nuances van koriander tot anijs en van donker fruit tot geroosterde kastanjes. De donkere kleur gaat gepaard met een elegant en kruidig aroma. Wat een speciaal bier, dit speciaalbier. De vedette van de smaken.

 

One night stand krijgt een derde helft

Er is nog iets bijzonders aan de Straffe Hendrik Quadrupel. Laten we eens teruggaan in de tijd. Het is 1981 en brouwerij De Halve Maan houdt rekening met de inhuldiging van een beeld van Sint Arnoldus. Sint Arnoldus wordt gezien als de beschermheilige van de brouwers. Speciaal voor de inhuldiging van het beeld brouwen ze eenmalig een ‘straf’ bier. Deze speciale editie krijgt de naam Straffe Hendrik.

 

Straffe Hendrik verwijst op dat moment naar de diverse generaties Henri Maes die de brouwerij bestierden. Alleen de ‘one night stand’ der bieren houdt langer stand, aangezien de smaaksensatie een hit blijkt. Na 7 goede jaren volgt er een merkovername door een andere brouwerij. Die schroeft de productie terug en verplaatst de productie. Het biermerk Straffe Hendrik valt in 2007 opnieuw in andere handen. Daarna, in 2008, koopt De Halve Maan het merk op. En de originele aanpak keert terug, een tripel van 9%.

 

Straffe Hendrik Quadrupel met Saaz en Styrian Golding hop

Om die reden is de Straffe Hendrik Quadrupel weer ongekend populair. De stroperige smaak bevalt goed. Bovendien evolueert de smaak, het bier leeft voort door de hergisting op de fles. Bedenk tot slot dat zowel de Saaz als de Styrian Golding hop aanwezig zijn. Complex, toch uitnodigend en verrassend voor de smaaksensoren. Bier dat verder gaat dan die derde helft. Bier dat thuishoort in internationale biercafés als Café Olivier.